Shaum bulan Muharam: Tasu’a & ‘Asyura

Fadhilah Shaum Tasu’a & ‘Asyura

Dari Ibnu Abbas ra berkata Rasulullah S.A.W bersabda:

“Barangsiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu derajat.

Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka”.

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W:

“Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?”.

Maka berkata Rasulullah S.A.W:

“Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir’aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura!”.

Diriwayatkan dari Abu Qatadah ra, Rasulullah saw, bersabda :

“ Aku berharap pada Allah dengan puasa Asyura ini dapat menghapus dosa selama setahun sebelumnya.” (H.R. Bukhari dan Muslim)

Berdasarkan keterangan para ulama dan berdasarkan beberapa hadist, maka kita disunnahkan berpuasa Tasu’a dan ‘Asyura tanggal 9 dan 10 Muharram.

Shaum yuuuukkk…

Salam Ikhlas !

Catatan:

Tidak ada ibadah-ibadah khusus yang berkaitan dengan bulan Muharam, misalnya, Doa-doa khusus awal dan akhir tahun, Dzikir-dzikir khusus, Shaum selain tgl 9 & 10 Muharam (15 & 16 des), Shalat-shalat Sunat, dll, juga hindari pengucapan Selamat Tahun Baru karena itu termasuk Tasyabuh (menyerupai ibadah agama lain), wallahu ‘alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *